dimecres, 20 d’abril del 2011

Tertúlia “Sant Joan de Dalt, un passeig privilegiat”

A càrrec de: Antoni González Moreno-Navarro, arquitecte i autor del llibre: Un passeig de Barcelona, Sant Joan de Dalt. Història, gent i arquitectura
 
 

Sant Joan de Dalt és un nom apòcrif. El va encunyar l’autor fa uns quants anys per referir-se al sector del passeig de Sant Joan entre els carrers de Mallorca i de la Travessera de Gràcia. La configuració que des de 1929 té aquest sector li ha conferit una especial significació com a espai urbà, i una capacitat d’ús i de gaudi col·lectiu amb una notable repercussió a la vida (cultural, associativa, festiva i lúdica) del veïnat, tant del passeig mateix com de l’entorn.
 Dijous, 28 d’abril de 2011, a les 20 h - Fundació Festa Major de Gràcia, Igualada, 10

La Revolta de les Quintes 2011

Aquí podeu veure un petit documental de la representació de la Revolta de les Quintes de 2011

http://youtu.be/i0s9gmdlC2A

Parada de llibres a la plaça del Diamant per Sant Jordi




Venda de llibres i visites al refugi de la plaça del Diamant durant la diada de Sant Jordi

El proper dissabte dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi, el Taller d’història de Gràcia tindrà una parada a la plaça del Diamant, on podreu trobar els nostres llibres, al llarg del dia es faran diferents visites guiades al refugi antiaeri que hi ha a la plaça. Totes les persones que vulguin fer la visita, abans hauran d’apuntar-se a la parada. Us hi esperem.

dimecres, 13 d’abril del 2011

Estrena del documental Festa Major de Gràcia 2010 amb les mans i amb el cor

La sala C dels Cinemes Verdi Park va omplir-se ahir a la nit amb veïns i veïnes de Gràcia que van assistir a l'estrena del documental Festa Major de Gràcia 2010 amb les mans i amb el cor, dirigit per Vicenç Sanclemente i produït per la Fundació Festa Major de Gràcia i el Taller d'Història de Gràcia. El documental recull tot el procés de la Festa Major, des de la concepció dels guarnits fins als dies de festa, passant per la creació i el muntatge dels guarnits als diferents carrers i places que van participar a la Festa l'any passat. Es, de fet, una obra coral, perquè són els mateixos festers, els actors i actrius que van portant el fil de la narració amb les seves reflexions i amb les seves intervencions espontànies durant el procés de creació i muntatge del guarnit. Es previst que aquest documental s'editi en format DVD una mica més endavant.

dissabte, 9 d’abril del 2011

El Taller assisteix a la posada en funcionament de tres sales del castell de Montjuïc

El Taller d'Història va ser present a la posada en serveis de tres sales del castell de Montjuïc, un cop ha estat rehabilitades. Les sales han rebut el nom de tres personatges que van estar-hi empresonats, i dos dels quals hi van ser afusellats: Lluís Companys i Francesc Ferrer i Guàrdia. El tercer personatge és el líder independentista filipí, José Rizal, que hi va estar empresonat abans de ser dut a Filipines, on va ser executat. L'acte, que va tenir lloc el divendres dia 8 d'abril al matí, va ser presidit pel delegat de Presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Ignasi Cardelús, i per l'embaixador de Filipines, Carlos Salinas. Cada una de les tres sales té un plafó amb dades biogràfiques i fotografies del personatge que li dóna nom. El plafó dedicat al president Lluís Companys, va ser destapat conjuntament per Ignasi Cardelús, Carlos Salinas i Joan Àngel Frigola, president del Taller d'Història, en nom dels centres d'estudis barcelonins.

dimecres, 6 d’abril del 2011

Itinerari La Setmana Tràgica a Gràcia

Aquest dissabte itinerari Gràcia i la Setmana Tràgica. Recorregut pels punts més importants de la revolta popular ocorreguda el juliol de l'any 1909.

Informació i inscripcions:
Taller d'Història de Gràcia: 93 219 61 34
Institut Ramon Muntaner:  977 403 013


http://www.sre.urv.cat/irmu/itineraris/index.php?apartat=1&itinerari=32

Itinerari per la Diagonal de Gràcia


El Taller d'Història us proposa una passejada pel tram de la Diagonal de la Vila de Gràcia que, és de fet, el primer tram de la Diagonal que es va urbanitzar. Sortint de la cruïlla de la Diagonal amb els carrers Bruc i Provença, s'anirà pujant en direcció a Francesc Macià, tot veient els diferents edificis que hi ha a banda i banda de l’avinguda.
L'itinerari tindrà lloc el dissabte dia 30 d'abril a partir de les 10.30 h. El punt de trobada és la cruïlla dels carrers Bruc/Diagonal/Provença.
Cal fer Inscripció prèvia a:
Taller d’Història de Gràcia
Telèfon: 93 219 61 34 - 647 843 084
Horari: matins de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 h. i tardes de dilluns a dijous de 16 a 19 h
Per correu-e  a:  tallerhistoriagracia@gmail.com
Places limitades: 30 persones
Preu: 9 euros per itinerari. Socis del Taller d’Història de Gràcia:
50% descompte.
Inclou el servei de guiatge i un dossier per cadascun  dels inscrits.
Cal fer el pagament previ al C.C.: Taller d’Història de Gràcia
Catalunya Caixa: 2013/0011/33/021161372.

diumenge, 3 d’abril del 2011

Presentació de la primera novel·la de Joan Lafarga

Joan Lafarga, soci del Taller d`'Història, i autor d'un dels llibres de la col·lecció La font de l'atzavara, presenta aquest divendres dia 8 d'abril, la seva primera novel·la. Amb el títol de El rellotger de Gràcia, Lafarga fa una història novelada de la vila de Gràcia, alhora que presenta, en la ficció, un Albert Musons convertit en el primer alcalde de Gràcia d'una nova etapa de la vila com a municipi independent.
La presentació de llibre, editat per Editorial Gregal, tindrà lloc el divendres 8 d'abril a les 19.30 hores a la seu del Districte de Gràcia, plaça de la Vila de Gràcia, 2.

200 persones representen la Revolta de les Quintes

La plaça de la Vila de Gràcia s'ha omplert aquest matí de persones que han seguit  la representació de la Revolta de les Quintes de 1870 que han dut a terme unes dues-centes persones entre trabucaires, actors i veïns i veïnes de Gràcia, que han donat vida als personatges que van participar en els fets succeïts a Gràcia entre el 4 i el 9 d'abril de 1870, quan un grup de gent, encapçalats per dones, van entrar a l'Ajuntament de la Vila i van cremar mobles i papers, i van enfrontar-se, després, a tropes de l'exèrcit comandades pel general Gaminde, que va bombardejar Gràcia fins que, a primeres hores del matí del dissabte 9 d'abril de 1870 va entrar a sang i foc a la vila.
Han prés part en la representació cinc colles de trabucaires, membres de les diverses colles de cultura popular i veïns i veïnes de Gràcia. Abans de la representació s'ha dut a terme la Diada del Trabucaires de Gràcia, que han fet un cercavila des del Pla de Salmeron, fins a la plaça de la Vila.