dijous, 30 de juny del 2011

La Setmana Tràgica omple El Molino

Els centres d’estudis de Barcelona presenten el llibre La Setmana Tràgica, motius i fets i nous projectes de futur, com itineraris culturals per la ciutat
  
      
L’emblemàtic El Molino del Paral·lel va omplir-se de gom a gom ahir, 27 de juny, amb les persones assistents a la presentació del llibre La Setmana Tràgica, motius i fets, que recull les conferències que es van dur a terme durant la programació conjunta organitzada amb motiu del centenari de la Setmana Tràgica.
    
      
L’acte, al qual van assistir unes 170 persones, el va començar Elvira Vázquez, presidenta de la Fundació El Molino, que va donar la benvinguda als assistents i va cedir la paraula a Josep Guzmán, president del CERHISEC, qui va dedicar un record a dues persones recentment desaparegudes: Valerie Powles, membre de dos dels centres d’estudis organitzadors de l’acte i impulsora de la campanya “fem rodar El Molino”, i Gabriel Cardona, autor d’una de les conferències publicades al llibre. Guzmán va explicar, tot seguit, com s'ha desenvolupat el projecte de la programació dels centres d’estudis sobre la Setmana Tràgica.
   
     
Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, va ser l’encarregat de fer la glossa del llibre.  Després va prendre la paraula Lluís Puig, director del Centre de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat i president de l’Institut Ramon Muntaner, que va felicitar els organitzadors de l’acte i del conjunt de la programació. Va tancar l’acte, Joan Àngel Frigola, president del Taller d’Història de Gràcia, que va parlar de les activitats del present del centres d’estudis i dels projectes de futur, entre els que van destacar la programació Descobreix la teva història. Itineraris  històrics per la ciutat de Barcelona, que compta amb cinc recorreguts sobre la Setmana Tràgica i que aviat incorporarà noves propostes.
    
Elvira Vázquez
   
 Josep Guzmán
  
 Josep Santesmases
     
 Lluís Puig
   
Joan Àngel Frigola 
Tant Josep Guzmán, com Joan Àngel Frigola, van parlar en representació dels centres d'estudis organitzadors de les activitats.
Més informació dels itineraris a:
     
Fotos: Josep Maria Contel

dimecres, 29 de juny del 2011

Sopar d'estiu del Taller d'Història de Gràcia, el 7 de juliol

Sopar d'estiu del Taller d'Història de Gràcia
Dijous, 7 de juliol de 2011 a les 21 h.
Oratori de Sant Felip Neri - Carrer del Sol, 8

Confimeu assistència a:
93 219 61 34 - 647 843 084 o tallerhistoriagracia@gmail.com
Preu del sopar 8 euros, socis del Taller gratuït.

diumenge, 19 de juny del 2011

Itinerari la Construcció de Gràcia. Les places - el 2 de juliol de 2011

Dissabte dia 2 de juliol de 2011
Itinerari la Construcció de Gràcia. Les places
    
    
Passeig per diverses places del barri per a conèixer una mica millor la vila de Gràcia i saber com es va anar formant durant el segle XIX, tot fent una passejada per les places de: Llibertat, Trilla, Nord, Antoni Rovira i Trias, Virreina, Diamant, Revolució de setembre de 1868, Sol i Vila de Gràcia.
    
Sortida de la cantonada dels carrers Berga i Cigne, a les 10,30 hores.
   
El preu és de 9 euros (els socis i socies del Taller tenen un descompte del 50%)
Cal inscriure's prèviament al telèfon: 932 196 134 o 647 843 084, matins de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 h. i tardes de dilluns a dijous de 16 a 19 h. o també podeu enviar un correu a: tallerhistoriagracia@gmail.com
   
Inclou el servei de guiatge i un dossier per cadascun  dels inscrits.

La Setmana Tràgica es presenta a “El Molino”

El Taller d'Història de Gràcia, i altres centres d'estudis de Barcelona presenten el llibre “La Setmana Tràgica, motius i fets” a la sala de teatre d’“El Molino”.

   
El proper dia 27 de juny a les 19 h, a la sala de teatre d’”El Molino” es presentarà el llibre “La Setmana Tràgica. Motius i fets”, editat pels centres d'estudis de Barcelona, fruit de les xerrades i l’exposició que van organitzar conjuntament amb motiu del centenari de la Setmana Tràgica, entre els quals hi ha el Taller d'Història de Gràcia.
        
Es prega a totes les persones que vulguin assistir aquest acte, que confirmin la seva assistència al número 977 401 757 (Núria Sauch) o al correu electrònic nuria@irmu.org abans del dia 27 a les 12 hores.

dissabte, 18 de juny del 2011

Exposició fotogràfica sobre el rodatge de “La plaça del Diamant”

Exposició fotogràfica sobre el rodatge de “La plaça del Diamant”
de Josep Maria Contel
   
   
     
Entre els mesos de juny i de setembre de 1981, ara fa 30 anys, els veïns i veïnes de la Vila de Gràcia van abocar-se en el rodatge de la pel·lícula “La plaça del Diamant”, l’adaptació de la novel·la de Mercè Rodoreda ambdues versions una per al cinema i una altra per a la televisió.
Un film dirigit per Francesc Betriu, que comptar entre els seus actors amb Sílvia Munt en el paper de Colometa i Lluís Homar en el paper de Quimet i en el qual molts graciencs i gracienques van fer de figurants, arribant fins i tot alguns a tenir un petit paper.
Durant aquest rodatge Josep Maria Contel, aleshores un jove fotògraf, va fer un extens reportatge fotogràfic que anys després es va convertir en una de les exposicions del Taller d'Història de Gràcia. Ara, amb motiu de la celebració del trentè aniversari d’aquell rodatge, el Taller d'Història de Gràcia i l'Acadèmia del Cinema Català recuperen l'exposició, a l’Espai Nunes de l’Acadèmia del Cinema Català (Passeig Colom, 6 Barcelona).
   
Joan Àngel Frigola president del Taller d'Història de Gràcia, Santiago Laperia en representació de l'Acadèmia de Cinema Català i Josep Maria Contel autor de les fotografies durant l'acte d'inauguració de l'exposició el passat 16 de juny 
   
Aquesta exposició estarà oberta els mesos de juny, juliol i setembre.

Tertúlia, El Capitán Trueno, la gracià del Continuarà...

Tertúlia, El Capitán Trueno, la gracià del Continuarà...
  
 A càrrec de Jordi Codina, músic i "truenòfil" i Francesc Franco, col·leccionista i estudiós del personatge 
El maig de 1956 va nàixer al barri del Coll (Gràcia ), més concretament  a la “clínica” Bruguera, un heroi de paper que va revolucionar el món del tebeo d’aventures a Catalunya i a la resta de l’estat.
Encara avui, cinquanta-cinc anys després, gràcies als seus valors artístics, literaris i humanístics, és un referent per a estudiosos, col·leccionistes, professionals
i amants dels tebeos o còmics.
Etern agraïment al guionista Víctor Mora i al dibuixant Miquel Ambrosio (Ambrós) que ho han fet possible.

Dimecres, 29 de juny de 2011, a les 20 hores, a la Fundació Festa Major de Gràcia, carrer Igualada, 10

dissabte, 11 de juny del 2011

Exposició del Taller d'Història a l'Academìa del Cinema Català

El dijous dia 16 de juny s'inaugura l'exposició de fotografies de Josep Maria Contel del rodatge de La plaça del Diamant.

Fa 30 anys els veïns i veïnes de la Vila de Gràcia van abocar-se amb el rodatge de La plaça del Diamant, l'adaptació de la novel·la de Mercè Rodoreda per al cinema i la televisió que va dirigir Francesc Betriu amb Silvia Munt en el paper de Colometa. Van ser molts els graciencs i gracienques que van fer de figurants, i alguns fins i tot i van tenir un petit paper. 
Josep Maria Contel, aleshores un jove fotògraf, va fer un extens reportatge fotogràfic d'aquell rodatge que anys després es va convertir en una de les exposicions del Taller d'Història de Gràcia. Ara, amb motiu de la celebració del trenté aniversari d'aquell rodatge, el Taller d'Història de Gràcia i l'Acadèmia del Cinema Català recuperen l'exposició.
La inauguració tindrà lloc el dijous 16 de juny a les 19 h. a la seu de l’Acadèmia del Cinema Català, al passeig Colom, 6.

dijous, 2 de juny del 2011

Protocol Festiu de la Vila de Gràcia

    
Aquest dijous dia 2 de juny s'ha presentat a la sala d'actes de la Seu del Districte de Gràcia el Protocol Festiu de la Vila de Gràcia, que ha estat elaborat per la Comissió de Seguiment del Protocol Festiu que ha revisat i posat el dia l'anterior document sorgit a partir d'un esborrany elaborat per l'Albert Musons l'any 2005, ampliat amb diverses propostes de Pep Fornés l'any 2006. L'actual Comissió formada per representants de la Coordinadora Colles de Cultura Popular de Gràcia, la Fundació Festa Major de Gràcia, l'Associació Cultural Albopàs, la Federació de Colles de Sant Medir, el Taller d'Història de Gràcia i consellers dels grups municipals presents al Consell de Districte, va treballar des del desembre de 2008 i el març de 2011 en el document que avui s'ha presentat en forma de llibre. La presentació ha estat presidida pel conseller de Cultura de Gràcia, Xavier Barberà, i ha comptat la participació del director de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona, Gerard Preminger, tècnica de Serveis a les persones del Districte i Arnau Solaní, president de la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia.
    
      
       
       
     
       
     
Fotos Josep Maria Contel

El Taller d'Història de Gràcia us recomana l'exposició Jacques Léonard. Barcelona gitana

     
L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona va inaugurar el passat dimecres 1 de juny, a la seva seu, l'exposició Jacques Léonard. Barcelona gitana. Una mostra fotogràfica que esdevé un gran fresc d’una època i un segment de la societat barcelonina molt determinats i poc coneguts, que gràcies a la gran sensibilitat d’aquest gran fotògraf, que canviar la seva vida de luxe a França per un habitatge més modest a Barcelona. Un canvi de vida que segurament va influir molt alhora de retratar la quotidianitat del seu entorn diari. Aquesta exposició és una petita joia que val la pena que no us la perdeu i que el Taller d’Història de Gràcia us recomana.

La Setmana Tràgica, motius i fets

El Taller d'Història de Gràcia i altres centres d'estudis de Barcelona presenten el llibre La Setmana Tràgica, motius i fets a El Molino.

El proper dia 27 de juny a les 19 h es presenta el llibre La Setmana Tràgica. Motius i fets, editat pels centres d'estudis de Barcelona que van organitzar la programació conjunta amb motiu del centenari de la Setmana Tràgica, entre els quals hi ha el Taller d'Història de Gràcia. L'acte tindrà lloc a El Molino, carrer de Vilà i Vilà, 99.
Aquest llibre inclou el cicle de conferències i el catàleg de l’exposició del projecte que amb motiu del Centenari de la Setmana Tràgica van realitzar els Grups de Recerca Local de Barcelona coordinats per l’Institut Ramon Muntaner i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Institut de Cultura de Barcelona i regidoria de Drets Civils, i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
Es prega confirmar assistència al número 977 401 757 (Núria Sauch) o al correu electrònic nuria@irmu.org abans del dia 27 a les 12 hores.

dimecres, 1 de juny del 2011

Presentació del Protocol Festiu de Gràcia

El Taller d'Història de Gràcia assistirà demà dijous dia 2 de juny a la presentació del Protocol Festiu de la Vila de Gràcia, que tindrà lloc a la sala d'actes de la seu del Districte de Gràcia a les 19,30 hores.

El Taller ha format part de la comissió que ha redactat aquest document que recull i protocolaritza les principals festes populars de la Vila.