dijous, 31 de març del 2011

Representació de la Revolta de les quintes


Diumenge dia 3 d'abril a les 12.30 hores es celebra la cinquena edició de la representació de la Revolta de les quintes de 1870 a la plaça de la Vila de Gràcia que organitzen el Trabucaires de Gràcia amb la col·laboració i l'assessorament històric del Taller d'Història de Gràcia. Previament es celebra la 6a. Diada dels Trabucaires de Gràcia pels carrers de la Vila.
El dia 4 d'abril de 1870 Gràcia i altres poblacions del pla de Barcelona van revoltar-se contra l'anunci del sorteig d'una nova quinta per part del govern sorgit de la revolució de 1868, que havia promés abolir el sistema de quintes. Un grup de dones van encapçalar la revolta, van dirigir-se a l'Ajuntament de la Vila i van llençar per la finestra mobiliari i tota la documentació i ho van cremar al mig de la plaça, en un intent de fer desaparèixer els censos.
Gràcia va ser la població on va durar més la revolta. L'exèrcit, sota el comandament del general Gaminde va assetjar i bombardejar la Vila fins a primera hora del matí de dissabte 9 d'abril.
L'any 2007 va iniciar-se la representació d'aquests fets de la mà dels Trabucaires de Gràcia i la col·laboració  de diverses entitats gracienques i la Coordinadora de Colles de Cultura Popular de Gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada